Akikre büszkék vagyunk 6. rész: Zita jostalekvárja marhasülttel a legfinomabb
A Savoya Park Lipóti Pékség és Kávézójában dolgozó boltvezető szereti a munkáját és szereti a kertjét.
Szabadi Zita, a Lipóti Pékség és Kávézó boltvezetője szereti a munkáját és szereti a kertjét. Utóbbira nagyon büszke: 2 éve neveli a dísznövényeket, a fűszernövényeket és a konyhakert hagyományos zöldségeit, nagyon sikeresen. Legkülönlegesebb példánya a josta, ami a ribizli és az egres keresztezéséből született 100 éve egy kölni kutatóintézetben.
Zita kisgyerekkorát vidéken töltötte, így a kertészkedés nem idegen tőle. Aztán a kíváncsiság Budapestre vonzotta, de közel 2 évtizedes fővárosi lét után ismét vidékre húzott a szíve, és a másfél szobás panellakást egy pilisi házra cserélte. – A kert kicsi, nagyjából 100 négyzetméteres, de sok minden megterem benne – mondta el Zita. – Dísznövényeket, fűszernövényeket, paprikát, paradicsomot, céklát, fekete ribizlit nevelek. A jostára vagyok a legbüszkébb, amiből ínyenc, pikáns lekvárt készítek, marhasülthöz nagyon finom.
A Lipóti Pékségben dolgozó nő szereti a munkáját, van sok visszatérő vásárlója, és mindenkivel szívesen elbeszélget. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, a kertre is szüksége van. – Miután magot vetek és látom, hogy a növény szépen fejlődik, egyfajta visszajelzést, biztatást kapok, hogy amit csinálok, az jó – tette hozzá Zita. – A kert erőt, energiát ad.